#Geloofwaardig_Nigeria-LR
Actiedoelen:
 • MBO onderwijs doven
 • Voorlichting ouders
 • Opleiding dove leraren
 • Toerusting team Effata
 • Opleiding dove evangelist
 • Dovendiensten
Projecten +12 jeugdwerk

Geef dove tieners toekomst

Je ziet de wereld om je heen. Alles beweegt en leeft. Maar bij alles wat je ziet, weet je niet hoe het klinkt. Want je bent doof. Het is altijd stil om je heen. Het is heel moeilijk om te communiceren met mensen die wel kunnen horen. Jij wilt wel, maar anderen durven niet met jou te praten. Hoe kun jij als dove tiener toch zelfstandig worden?

Berea_leerlingen_N

Doven moeten ‘horen’ dat er een God is in de hemel die hen waardevol vindt

 

Opgesloten

In Nigeria worden veel kinderen geboren met een beperking. Deze kinderen worden als minderwaardig en nutteloos gezien. Ze kunnen toch weinig betekenen voor de samenleving? Soms worden kinderen opgesloten, omdat ouders niet weten wat ze met een kind met een beperking aan moeten. Er is veel onduidelijkheid en onkunde over de oorzaken van doofheid en blindheid. Er zijn dorpen waar de mensen denken dat een kind met een ernstige beperking een boze geest heeft.

Geloofwaardig bestaan

Doofheid komt vaak voor in Nigeria. Veel dove kinderen leerden niet praten, lezen of schrijven. Daardoor stonden ze buiten de maatschappij en kwamen ze niet in aanraking met het evangelie. CBR-Effata zoekt deze kinderen en hun ouders op en probeert de taboes rondom doofheid te doorbreken. Ze helpt dove kinderen om ze hoop te geven voor de toekomst. Om ze te laten zien dat ze van waarde zijn voor de samenleving, maar ook dat ze waarde hebben voor God. De kinderen kunnen naar school, krijgen (Bijbels) onderwijs, leren een vak en kunnen zo in hun eigen onderhoud voorzien. Ze krijgen een geloofwaardig bestaan. Om te communiceren met elkaar en met horenden, leren de dove kinderen en jongeren gebarentaal. Ook op school gaat alles in gebarentaal.

Steun voor doven

Met de actie #Geloofwaardig willen wij dit onderwijs steunen. Om deze jongeren goed Bijbels onderwijs te bieden, is het belangrijk dat de leraren goed toegerust zijn. Er zijn doventolken nodig die de lesstof kunnen vertalen voor de dove jongeren. Ook worden er dove jongeren opgeleid tot leraar. Anderen leren een ander vak. Het schoolgebouw moet onderhouden worden, en de juiste materialen voor de technische vakken, zoals houtbewerken en lassen, moeten aanwezig zijn.
Onderwijs gaat verder dan een vak leren. Doven moeten ‘horen’ dat er een God is in de hemel die hen waardevol vindt. Wat is het belangrijk om naar een dovendienst te kunnen gaan en je vragen kwijt te kunnen bij een evangelist die je écht begrijpt omdat deze zelf ook doof is. Ook is gevraagd om goed Bijbelstudiemateriaal.

 

Nodig: € 125.000
 

Hiermee maken we het volgende mogelijk:

# Steun lagere school Bethel en middelbare school Berea

 • Voorlichting aan ouders

 • Training doventolken

 • Lerarenopleiding dove leraren

 • Gebouw en materiaal voor technische beroepen

 • Uitbreiding bibliotheek

# Aanbieden van dovendiensten

 • Opleiding evangelist die zelf doof is
 • Evangelisatie en Bijbelstudiemateriaal voor doven
 • Aanschaf (kinder)Bijbels
 • Bezinningsweekend / kamp

# Toerusting personeel CBR-Effata
 

Met deze actie steunen we het werk van:

 

Stichting CBR-Effata
   
11101
Op de vereniging
Werkmateriaal

Wat betekent het om doof te zijn? Je wordt genegeerd. Anderen praten over je. Je kunt geen opleiding volgen. Thema's die tieners raken en heel geschikt zijn om de vereniging met hen in gesprek te gaan. Download de actie-Treffer, gebruik de presentatie of de thema-video.

Bekijk de actie-Treffer
10997

Kom in actie!

Een jeugdwerkactie doen we samen. Hoe kun jij je vanuit het jeugdwerk inzetten voor Haris, Grace en Isaac? 

Inspiratie om aan de slag te gaan

Actueel Nigeria

Ontdek hoe de Jeugdwerkactie via het jeugdwerk stap voor stap zichtbaar wordt in alle gemeenten. Volg welke mooie activiteiten er ontplooid worden. Blijf betrokken via het nieuws rondom de actiedoelen.

Agenda

14 jun 2024 - Evenementenhal, Gorinchem
Bekijk alle evenementen
actielanden in het nieuws

Wonen en naar de kerk gaan in je school

In Nederland ga je ’s morgens naar school en ’s middags weer naar huis. Kinderen uit arme gezinnen in Pakistan wonen vaak op school en hebben zelfs kerk in school. Ze missen dan wel hun ouders.

Lees meer

actielanden in het nieuws

Het verhaal van Ejike

Medewerkers van Effata hebben indrukwekkende verhalen. Frank van der Maas vertelt over Ejike, een jongen die 'leefde als een hond', en waar zij tijdelijk voor mochten zorgen, maar die ze toch weer af moesten staan.

Lees meer

Meer actueel over Nigeria

Bekijk meer actueel

Op de hoogte blijven

Wil je door ons geinformeerd worden over nieuws rondom Geloofwaardig onderwijs? Abonneer je dan op de nieuwsbrief of volg de Jeugdwerkactie via Facebook of Instagram

1112