Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Matigheid

BLOG

Vanmorgen was ik in een andere kerk, omdat de vriendin van mijn broer belijdenis deed. Een mooie kerk was het! En boven de ramen stonden de vruchten van de Geest uit Galaten 5 geschreven. Slim vind ik dat altijd, als een kerk ook woorden uit de Bijbel op de muren heeft staan. Handig voor de kinderen in de kerk, die toch altijd rond zitten te kijken en dan tegelijkertijd iets goeds leren. Ik bekeek ze ook, vóór de dienst natuurlijk.

Liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, goedertierenheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, matigheid.

Ik bedacht dat ik aan sommige nog hard moet werken. Lankmoedigheid bijvoorbeeld en zachtmoedigheid, maar dat laatste ‘matigheid’ daar ben ik juist heel goed in! Ik eet niet te veel, ben ook echt niet te dik en ik ben erg bezig met het klimaat en de gevolgen van ons gedrag voor onze aarde. Ik voelde me zo goed! Ik begon gelijk in mijn hoofd met het maken van twee lijstjes. Eentje van dingen die alleen goed zijn voor het milieu en eentje van dingen die ook nog matig zijn. Kort douchen is goed voor het klimaat én is matig. Tegels wippen en groen ervoor in de plaats ook. Dingen tweedehands kopen vind ik ook onder matigheid vallen. Per slot van rekening neem ik dan genoegen met iets dat al door een ander gedragen is. En matigheid is het tegenovergestelde van overdaad en inhaligheid. Nou ja, uiteindelijk had ik echt een lange lijst en ik bedacht er nog extra dingen bij die ik ook nog kon gaan doen. Zie je, terwijl ik dit schrijf krijg ik toch weer een beetje dat goede gevoel terug. Want ik doe echt veel voor het milieu en voor mezelf natuurlijk en tegelijkertijd ben ik dus als christen ook goed bezig, zonder dat ik het daarom deed.

Alleen hoorde ik toen ineens de dominee praten, hij sprak de belijdeniscatechisanten toe geloof ik, of de gemeente. Ik was er even niet bij geweest met m’n hoofd. Maar het ging erover dat we geen vruchten voort kunnen brengen als we niet in de wijnrank Christus zijn ingeënt. Daarna tuimelde ik uit m’n goede gevoel, want ik had helemaal niet aan de Heere Jezus gedácht. En dan kan ik toch moeilijk denken dat ik christelijk bezig ben. Daarom heb ik nu geen goed gevoel, maar een leeg gevoel.

Mieneke Oudshoorn-den Braber

377