Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Tips voor de vereniging

Op de +16 vereniging is het gebruikelijk dat ook jongeren de avond vullen met een inleiding, Bijbelstudie, verwerkingsvorm of andere ontspannende activiteit. Door dit zoveel mogelijk met elkaar te doen, draag je samen verantwoordelijkheid en vorm je samen de vereniging. Nu kan het lastig zijn om een inleiding of Bijbelstudie te houden. Daar willen we je graag bij helpen. Een paar tips:

1. Onderwerp bepalen

Waar wil je het over gaan hebben? Dat is natuurlijk wel handig om te weten, voordat je gaat beginnen. Overleg  met het bestuur of er een bepaald jaarthema is of dat je een eigen thema mag kiezen. Kijk ook welke thema's er in het afgelopen jaar al aan bod zijn geweest. 

2. Informatie verzamelen

Als je een inleiding wilt houden, dan is je voorbereiding heel belangrijk. Je kunt niet zomaar even een inleiding in elkaar zetten.  Het handigste is om ruim van te voren materiaal te gaan verzamelen. Het is niet handig om dit nog de laatste avond te doen. Maar hoe kom je nu aan goede informatie? 

 • Kijk thuis in de boekenkast of er boeken aanwezig zijn over het betreffende thema.
 • Kijk op de website danielonline.nu of er iets beschikbaar is over het thema.
 • Kijk op de website van de Jeugdbond of er een AanZet beschikbaar is over het thema.
 • Zoek eens op internet naar informatie. Let wel op dat je de juist informatie gebruikt. Soms lijkt iets heel goed, maar is het niet helemaal betrouwbaar.
 • Zoek eens op www.jbgg.nl. Hier is veel informatie te vinden wat heel geschikt is om te gebruiken, je kunt ook zoeken in digibron.

3. Informatie lezen en ordenen

Als je de juiste informatie gevonden hebt, ga je dit lezen. Meestal heb je veel te veel informatie. Voor jezelf moet je bepalen wat jij belangrijk genoeg vindt om te vertellen. Vraag desnoods de hulp van één van de leidinggevenden.Hoe breng je structuur aan?

 • Bedenk welke dingen je wilt vertellen.
 • Verdeel dit in logische onderdelen. Maak bijvoorbeeld hoofdstukjes. 

4. Inleiding schrijven

Als je de structuur hebt, ga je aan de slag met het schrijven van je inleiding. Een paar tips:

 • Schrijf de inleiding helemaal op.
 • Begin met een voorbeeld of een verhaaltje of laat iets zien om de aandacht te trekken. Iets vertellen uit de actualiteit is altijd een goede binnenkomer. 
 • Ga daarna een samenvatting maken. Dit doe je door de kernwoorden (belangrijkste onderwerpen) op te schrijven.
 • Probeer daarna de inleiding zoveel mogelijk uit je hoofd te vertellen. Op je ‘spiekbriefje’ die voor je ligt, heb je de belangrijkste woorden staan.
 • Maak, indien dit kan in jouw gemeente, een PowerPoint presentatie waar je de belangrijkste punten inzet en eventuele afbeeldingen om jouw inleiding te ondersteunen.

Vraag je jezelf af of je inleiding te lang is? Oefen thuis gewoon een keer. Dat is helemaal niet gek. Het helpt je om op een goede manier de inleiding te houden. En trouwens, als je de inleiding dan nog een keer doorleest, merk je dat sommige dingen nog niet goed lopen of helemaal niet logisch klinken. Dan kan je dus nog schrappen.

5. Bid om Gods kracht

Vraag de Heere om een zegen over jouw inleiding. De Heere wil mensen gebruiken om Zijn woorden door te geven. Laat in elke inleiding Gods Woord klinken, ook als het om een maatschappelijk of actueel thema gaat. Op de vereniging staat de Boodschap van Gods Woord altijd centraal. 

362