Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Opvoedingssymposium

Bouwen op vertrouwen

Als kinderen in de puberteit komen, verandert de rol van ouders. Van ‘kapitein’ word je in de loop van de tijd steeds meer ‘coach’. Je kinderen loslaten op weg naar de volwassenheid is een spannend proces. Aan de andere kant is de puberteit een periode die volop kansen en mooie momenten biedt.

Op 8 februari 2017 organiseerde de commissie EigenWijs een symposium voor ouders en opvoeders over dit onderwerp. Tijdens het symposium kregen zij een handreiking door middel van lezingen en workshops.

Opening

Openingstoespraak over Deuteronomium 6, door ds. L. Terlouw

Lezing 'Bouwen op vertrouwen'

Lezing 'Bouwen op vertrouwen', door Maria Vermeulen - trainer en eigenaar van Salouz, elk kind veilig

De relatie tussen ouders en kinderen is de meest intense relatie die er bestaat. Zowel ouders als kinderen hebben vanuit die intense verbinding een diepgeworteld verlangen naar een goed contact met elkaar. In de loop van de opvoeding verandert de manier waarop het contact gestalte krijgt.

Tijdens de tienertijd staan jongeren voor de opdracht meer en meer zelfstandig keuzes te gaan maken. Dit kan vragen met zich meebrengen. Vragen over wie zijzelf (zouden willen) zijn, vragen over wie ouders zijn, vragen over het geloof, vragen over ‘het leven’. Vragen die ouders soms toejuichen maar ook vragen die confronterend zijn omdat ze ouders in de spiegel laten kijken. Vragen die soms ook tijdelijk afstand veroorzaken in het contact tussen ouders en tieners.

Vertrouwen is een sleutelwoord in het contact met jongeren. Tijdens een lezing gaan we dit sleutelwoord verder uitwerken. Hoe krijgt vertrouwen gestalte bij de opvoeding van tieners? Welke vaardigheden heb ouders daarbij nodig? En hoe verhoudt vertrouwen zich tot het gezag dat ouders hebben? Hoe vinden ouders een goed evenwicht tussen enerzijds het bevorderen van zelfstandigheid en anderzijds het uitoefenen van gezag? En welke richtlijnen geeft de Bijbel daarbij?

Deze en andere aspecten van het opvoeden en begeleiden van tieners kregen aandacht in een lezing met als titel: Bouwen op vertrouwen!

Bekijk de presentatie 'Bouwen op vertrouwen'. Reageren? Neem gerust contact op met de spreker, Maria Vermeulen.

Lees ook het verslag van het symposium in het Reformatorisch Dagblad.

 

963