Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Het organiseren van de vereniging

Hoe organiseer je een vereniging? Misschien heb je daar nog nooit over nagedacht, maar een goede organisatie is niet vanzelfsprekend. Hierbij enkele tips om de organisatie van de vereniging up-to-date te houden.

Verantwoordelijkheid

Een vereniging valt onder de kerkenraad. Als het goed is, is dit in de statuten van de vereniging geregeld. Alle activiteiten die de vereniging uitvoert, vallen dus onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad.

In de statuten is ook opgenomen dat de vereniging aangesloten is bij de Jeugdbond. Dit betekent dat de vereniging contributie betaalt en dat de leidinggevenden daarvoor begeleiding krijgen van de Jeugdbond, als daar behoefte aan is. Daarnaast kan er een abonnement voor werkmateriaal worden afgesloten.

Functies

Om alles goed te laten lopen, heb je per vereniging minstens een voorzitter en een penningmeester nodig. Daarnaast is het zinvol om niet alleen leidinggevenden in het bestuur te hebben maar ook jongeren. Deze vormen een ledenbestuur en kunnen bijvoorbeeld ook het secretariaat doen en zorgen voor de PR en communicatie.

De voorzitter(s), penningmeester en overige personen uit een ledenbestuur vormen samen een verenigingsbestuur. Dit bestuur kan bij twintig leden bijv. bestaan uit vier personen en bij vijftig leden uit vijf personen.

Grotere verenigingen kunnen voor de speciale activiteiten een commissie van leden benoemen. Deze vallen onder verantwoordelijkheid van het bestuur. Denk hierbij aan een activiteitencommissie, programmacommissie, kampcommissie. Zorg er wel voor dat er niet teveel commissies ontstaan.

Informatie

Zorg ervoor dat binnen het bestuur alle relevante informatie beschikbaar is. Hebben alle bestuursleden toegang tot bijvoorbeeld de programma's van eerdere jaren en sprekerslijsten? Gebruik evtentueel een gezamenlijk een mailaccount met dataopslag.

Elke leidinggevende krijgt bij aanmeldingen bij de Jeugdbond een inlogcode voor Mijn Jeugdbond. Op Mijn Jeugdbond kun je zelf de gegevens van je  vereniging inzien, bijhouden en wijzigen.

Bij de Jeugdbond is voor elke nieuwe leidinggevende een welkomstpakket beschikbaar met daarin een brochure +16 jongerenwerk. Is er dus wisseling in je team, geef dit dan door via info@jbgg.nl. Je krijgt dan vanzelf een welkomstpakket toegestuurd.

819