Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Nieuwe kinderclub

Afgelopen week was ik te gast bij de oprichtingsvergadering van een nieuwe kinderclub. Het is erg leuk om als jeugdwerkadviseur zo'n proces mee te maken en te begeleiden.

door: Gertrude de Regt

Eerste contact

Een aantal keren per jaar komt er een mailtje of telefoontje binnen vanuit een plaatselijke gemeente, met de opmerking dat zij bezig zijn met het oprichten van een nieuwe kinderclub. In deze gemeente was er al wat voorwerk gedaan: er was een enquête onder ouders uitgezet, om de behoefte te peilen. Er bleek genoeg draagvlak te zijn, dus wilde de kerkenraad graag verder. Nadat ze een informatiemap over kinderwerk hadden ontvangen, kwam de uitnodiging om de oprichtingsvergadering bij te wonen, zodat ik kon vertellen wat de Jeugdbond plaatselijke verenigingen kan bieden.

Enthousiasme

Op het overleg kwamen allerlei onderwerpen langs: de dag en het tijdstip waarop de kinderclub wordt gehouden, een contactpersoon vanuit de kerkenraad, overleg en afstemming met andere JV's, de invulling van het programma, het lidmaatschap van de Jeugdbond. Bij het punt 'hoe vul je een avond in' werd er ook naar mij gekeken. Ik vind het altijd leuk om ervaringen van mezelf en vanuit andere kinderclubs te delen. Van Bijbelse bezinning en werkvormen tot leuke dingen om met de kinderen te doen. Al brainstormende groeide het enthousiasme bij het team. De kinderclub kreeg de naam 'Samuël'.

Lidmaatschap

Ook werd besproken wat het lidmaatschap van de Jeugdbond inhoudt en wat kinderclubs daarvoor krijgen. De cursus 'Schilderen met woorden' is een aanrader voor kinderwerkers. Maar ook de basistraining, die alle leidinggevenden uit een gemeente samen doen, is waardevol. Zeker als je meer afstemming wilt over wat je de kinderen en jongeren meegeeft en hoe je te werk gaat.

Daniël

Aan het eind van de avond had de kerkenraad nog een cadeautje voor de leidinggevenden: een jaarabonnement op jongerenblad Daniël. Mooi dat zo de verbinding met het landelijke jeugdwerk wordt gezocht.
We blijven in contact, de komende tijd. Bij vragen denken we graag even mee!

296