Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Jeugdwerk in lockdown

joshua-newton-8z9pi6GgOo4-unsplash.jpg

Met een ingelaste toespraak vanuit het Torentje kondigde minister-president Rutte aan dat Nederland voor vijf weken op slot gaat. Ruim acht miljoen mensen keken naar de toespraak en hoorden de zware maatregelen die het kabinet genomen heeft. Opnieuw een lockdown, net als in maart. Voor veel mensen een harde boodschap. Zeker ook voor ouderen, kwetsbaren en eenzame mensen. Maar, dit raakt ook jou en mij, maar vooral het jeugdwerk.

Betekenis voor het jeugdwerk in de gemeente

Vanmorgen hebben we als Jeugdbond, samen met andere kerkelijke jongerenorganisaties, gekeken naar de gevolgen voor het jeugdwerk. We hebben daarbij het volgende afgestemd:

  • We adviseren zeer dringend om alle fysieke activiteiten voor de komende vijf weken per direct te annuleren.
  • Het coronaprotocol voor het jeugdwerk voorziet in een periode dat er mogelijkheden zijn om bij elkaar te komen. Door de lockdown is dat niet meer mogelijk. Het protocol is daarom tot zeker 19 januari niet van kracht.
  • Laat jongeren niet los, maar schakel over naar andere activiteiten, waarbij er vooral online contact is met de kinderen en jongeren. Via de website zullen we verschillende ideeën en initiatieven delen. Daarbij hebben we ook de input van leidinggevenden nodig. Hebben jullie leuke ideeën voor online avonden of activiteiten die binnen de maatregelen passen? Laat het ons vooral weten. Samen bouwen we dan aan een platform waarop verenigingen hun ideeën kunnen brengen en halen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en ideeën op: jbgg.nl/corona

Toerusting en training

In het onderzoek dat we als Jeugdbond hebben gedaan onder jongeren naar de invloed van de coronatijd op hun verbinding met de kerk, merkte een jongere op: “Stel nu dat ik onder de radar verdwijn, dat ik niet meer luister of niet meer kom, niemand merkt dat eigenlijk. Dat is wel een gek idee.” Dit laat eens te meer zien dat contact belangrijk is. Jongeren willen gezien en gehoord worden. Als Jeugdbond gaan we daarom in het voorjaar training en toerusting aanbieden. We komen met een online programma vol inspiratie en toerusting. En, als het weer kan, bieden we ook trainingen aan om samen de schouders te zetten onder het jeugdwerk en ons hart voor jongeren te geven. Je hoort van ons! Mocht je voor die tijd vragen hebben, schroom niet om contact op te nemen.

Licht in de duisternis

Tijdens het kabinetsoverleg dat de aanleiding vormde voor het afkondigen van de lockdown hield RIVM-directeur Jaap van Dissel een presentatie, waarin hij een gitzwart beeld schetste van de situatie. Letterlijk donkere dagen voor Kerst. Ik kan me voorstellen dat de lockdown hard aankomt. Juist vlak voor het Kerstfeest, dat toch ook altijd veel gezelligheid met zich meebrengt. Ook jongeren kunnen dat gevoel hebben. Maar, Kerst is vooral het feest van het Licht. En de lockdown verandert dat niet. In de komst van de Heere Jezus als Mens, is God ons zeer nabij gekomen. Zijn Naam is Immanuël, God met ons. Hij is het Licht dat in de wereld komen zou. Hij is het Licht dat in de duisternis schijnt. Hij is het Licht op wie de duisternis geen vat heeft gekregen. Hij is in het Woord van God ons nabij gebleven. Er is zaligheid en redding in Hem, voor jong en oud.

Daar is uit ’s werelds duistre wolken
Een Licht der lichten opgegaan.
Komt tot zijn schijnsel, alle volken
En gij, mijn ziele! bid het aan.
Het komt de schaduwen beschijnen,
De zwarte schaduw van den dood;
De nacht der zonde zal verdwijnen,
Genade spreidt haar morgenrood.

Laten we de boodschap van dit Licht met jongeren delen.

Een gezegend Kerstfeest gewenst!

816