Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Dilemma's

BLOG

Snel schoot de duif omhoog, precies op het moment dat de arend ‘m probeerde te pakken! Gefascineerd volgde ik het tafereel in de lucht. Ik stond op een uitkijkplaats midden in de Rocky Mountains van Canada. Met vrienden maakte ik een dagtocht waarbij we in de bossen zouden kamperen. Onderweg kregen we vanaf een uitkijkplaats een prachtig uitzicht op een dal tussen twee bergketens. En boven dat dal probeerde een arend een duif te vangen.

Die duif gaf niet zomaar op. Steeds maakte de arend hoogte om vervolgens pijlsnel op de duif aan te vallen. En net als je dacht dat ‘ie de duif te pakken had, sloeg het dier zich met verbluffende kracht snel de hoogte in om de arend te ontwijken. De roofvogel vloog dan met een halve cirkel om de duif heen om weer hoogte te krijgen en de situatie te herhalen. Hoe het afliep? Geen idee. Uiteindelijk verdwenen ze achter een berg.

Er zijn twee kanten aan dit tafereel. Wellicht hoop jij dat die weerloze duif toch ontsnapt is. Of wellicht gun je het die arend wel om voedsel voor haar kuikens te vangen. Ik moest denken aan alle keuzes die ik moet maken. In de politiek, op mijn werk. Maar ook in mijn vrijetijdsbesteding, de vrienden die ik kies en welke hobby’s ik heb. Mag ik wel zoveel tijd aan mijzelf besteden? Ik moet toch voorkomen dat ik overspannen raak? Mag ik wel met die onchristelijke vriend omgaan? Ik kan toch een middel in Gods hand zijn?

Maar wat als ik zo in mijn hobby’s opga dat ik geen tijd aan de Heere geef? Wat als die onchristelijke vriend je tot zonde aanzet? Zo zijn er veel keuzes om te maken met ieder zijn eigen voors en tegens. Net zoals met die arend en die duif. Is het nu goed dat die arend de duif vangt zodat de kuikens eten hebben? Of is het goed dat de duif veilig ontsnapt en in leven blijft?

Die weerloze duif heeft een geschapen instinct waardoor het dier in staat is om te ontsnappen aan de arend. De arend heeft weer juist de capaciteiten om haar prooi te vangen. De ene keer wint de duif, de andere keer de arend. Weet je wat zo geruststellend is? Het is in Gods hand. Net zoals de keuzes die jij maakt. Het gaat er daarbij niet om of jij een keuze maakt, maar of je de Heere in jouw keuze betrekt en Hem volgt. Heere, wat wilt Gij, dat ik doen zal? (Hand. 9:6). De Heere wil je horen en op Zijn tijd en wijze leidt Hij je ook. Maak daarom niet te snel je keuze, maar wacht op Hem.

Gerben Venema

289