Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Een verkeerde indruk

Column

Een gewone maandagavond, en toch een bijzondere maandagavond. Ik heb het over de avond van het debat tussen Rob Jetten (D66) en Maaike Rosendal (CCBR), met als thema ‘Abortus: een mensenrecht?’.

Als ik mijn plek heb gevonden, laat ik mijn blik eens door de zaal gaan. Een flinke club mensen, variërend van jong tot oud. Groepjes studenten van diverse nationaliteiten, moeders met dochters, een oud echtpaar en verderop een aantal vrienden die met hun schooltassen neergestreken zijn. Het is een groep met op het eerste gezicht weinig overeenkomsten. En toch denk ik dat we, ondanks de verschillen, minimaal één gezamenlijke overeenkomst hebben. We zijn allemaal benieuwd wat deze avond gaat brengen. Een debat tussen iemand die onomwonden, met krachtige standpunten vóór het leven is, en iemand die het standpunt ‘baas in eigen buik’ ondersteunt zonder daar doekjes om te winden, dat moet wat worden!

Voor me schuiven een paar minuten voor aanvang vijf jongens binnen. Ze komen van de Hogeschool en kunnen nog op tijd bij het debat aanschuiven. Handenwrijvend en grijnzend spreken ze over de komst van Rob Jetten. De manier waarop ze over het onderwerp van de avond spreken, geeft me een naar gevoel. Zijn dit jongens die (en ja, ik betrap mezelf op de gedachte) vóór Rob Jetten zijn en dus ook vóór abortus’? Als ik nog eens rondkijk, bemerk ik mijn subjectieve blik op het publiek. Die persoon rechts zal wel vóór abortus zijn, die meneer linksvoor is tegen. Dat groepje meiden ziet er christelijk uit, die zullen wel ook wel tegenstanders van abortus zijn. Het schaamrood stijgt me naar de kaken. Gelukkig wordt het donker in de zaal, de lampen doven wat en de avond begint.

Het wordt een respectvolle avond, waar beide sprekers naar een gemeenschappelijke grond zoeken, maar elkaar ook vertellen wat hun uitgangspunten zijn. Grote verschillen tussen de mensen in het publiek worden zichtbaar, vooral tijdens de vragenronde. Je mag aan de zijkant van de zaal gaan staan als je een vraag aan een spreker wilt stellen. Hier hebben de jongens voor me denk ik op gewacht. Van de vijf jongens stuiven er drie naar de zijkant van de zaal. Met weloverwogen bewoordingen bevragen ze Rob Jetten over de waarde van het leven. Ik sta versteld van hun bevlogenheid. Mijn eerste indruk was dus de verkeerde indruk. Dit had ik niet van deze jongens verwacht. Je kunt er met je eerste indruk dus goed naast zitten. Dat blijkt ook deze avond weer.

Annerinda Hardenbol

289