Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Gewoon helemaal niet

BLOG JONGEREN

Films. Of je nu dagelijks, wekelijks of een paar keer per jaar kijkt, ik zou het niet doen. Gewoon helemaal niet.

Voor de meesten is dat een achterhaalde stelling. Ik weet het. Iets zeggen tegen films is een gepasseerd station. Ik zal geen argumenten meer noemen. Alleen iets vertellen. Mijn laatste film was meer dan tien jaar geleden. Maar nog steeds heb ik er spijt van. Nog steeds zijn er slechte passages die op mijn netvlies terugkomen. Na verloop van tijd besefte ik dat ik ermee moest stoppen. Het kon niet meer. Toch liet ik me soms overhalen. Alleen door mensen die ik vertrouwde. “Als zij het kijken, zal het wel goed zijn.” Maar toch altijd weer die teleurstelling. Het was nooit goed. Nooit helemaal goed. Het was nodig om een punt te zetten. Geen speelfilms meer. Helemaal niet. Ook geen historische of ‘christelijke’ speelfilms.

Waarschijnlijk vind je mijn verhaal te simpel. Te ongenuanceerd. Je hebt een hele serie aan argumenten. Je weet genoeg uitzonderingen van goede films. Films met een boodschap. Stel dat je gelijk zou hebben… Dan nog zul je mij niet meer achter een speelfilm krijgen. Ik ben veel te blij dat dat voorbij is. Niet meer met rode ogen en een droge mond aan het beeld gekluisterd. Geen klok meer die doortikt tot veel te laat. Niet meer dat balanceren op het randje van wat net wel of niet kan. Niet meer dat toch maar doorkijken, al gaat het eigenlijk over het randje. Niet meer die onverzadigbare honger naar meer beelden, meer verhalen.

Ik weet niet wat jouw verhaal is. Misschien kijk je films vol met wereld, geweld en seks. ’s Nachts alleen in je bed, of ’s avonds met vrienden. Misschien kijk je zinloos entertainment. Misschien kijk je af en toe een verfilmd boek met je kerkelijk-betrokken vriendinnen.

Wat jouw verhaal ook is, je toekomst ziet er beter uit zonder speelfilms. Ze helpen je niet om de Heere te zoeken. Daar ben ik van overtuigd. Ik zou ermee stoppen. Geen goed voornemen voor 2020, maar voor vandaag.

William Walhout  

289