Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Hoop versus wanhoop

COLUMN

Leven in het kustgebied van Ecuador betekent dat je het warm of heel warm hebt. Wat betreft temperatuur zijn er dus niet veel contrasten, maar wel wat betreft de neerslag. Op dit moment is het regenseizoen en sommige delen van het land worden geteisterd door heftige regenbuien met als gevolg dat huizen en wegen onderstromen en oogsten mislukken.

In het droge seizoen zijn er geregeld bermbranden die de natuur bedreigen. Er is ook een groot contrast tussen rijk en arm. 1,3 procent van de bevolking behoort tot de rijke groep, zij krijgen rond de $18000 per maand aan inkomsten, daar tegenover staat de armste groep, dat is ruim 32 procent van de bevolking, die moeten leven van $84 per maand. En zo zijn er nog meer contrasten te bedenken over dit aan de ene kant prachtige land, maar aan de andere kant een land vol geweld en criminaliteit. Een contrast dat me een paar maanden geleden opviel was dat van hoop versus wanhoop.

In november 2023 stond ik twee keer bij een kist. De ene keer met daarin het lichaam van een 17-jarige jongen die op straat was doodgeschoten. De andere keer een kist met het lichaam van een 70-jarige man die was overleden na een ziekte.

Samen met de jongeren van de jeugdclub en een aantal leidinggevenden bezocht ik de moeder en broer van Alexander. Buiten het huis staan we toe te kijken met tranen in onze ogen hoe de moeder van Alexander vol wanhoop neerknielt bij de kist van haar zoon, die net is thuisgebracht. Het is hartverscheurend om het verdriet te zien en te horen om het verlies van haar zoon. Ook bij verschillende jongeren lopen de tranen over de wangen. Het verdriet en ongeloof om het sterven van hun leeftijdsgenoot is zichtbaar.

Een paar weken later staan we als gemeente bij het graf van een geliefde broeder. Tijdens zijn leven en op zijn sterfbed getuigde hij van de hoop die er alleen te vinden is in Christus Jezus. En deze hoop was ondanks het verdriet ook zichtbaar op het gezicht van de weduwe. Het was zichtbaar op de gezichten van de gemeenteleden die rouwen om het verlies van deze broeder, maar hem ook jaloers nastaren.

Hoop versus wanhoop. Het maakt alle verschil in leven en in sterven. Wat of wie staat in het middelpunt van jouw leven? Wat is jouw enige troost in leven en in sterven? Ben je ervan verzekerd dat jouw enige hoop ligt in de Heere Jezus? Heeft Hij ook voor jouw zonden betaald? Dat alleen geeft hoop voor de toekomst.

Aline van de Maat

289