Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Hulp

BLOG JONGEREN

Sinds kort ben ik jurist bij een grote gemeente op de “bezwaarafdeling”. Dat is een afdeling waar de klachten van burgers binnenkomen over besluiten van de overheid. Dagelijks kom je pijnlijke situaties tegen. Veel mensen vragen om geld van de gemeente om eten te kunnen kopen of om hun huur te kunnen betalen.

Een moeder met zes kinderen. Haar (ex)man woont apart zodat de moeder extra hulp krijgt van de gemeente. Maar meneer staat wel iedere dag klaar om mee te eten en het geld uit te geven. Een jongeman met een pasgeboren kind, zijn vrouw is nog maar pas overleden.

Ik behandel met name de klachten van ondernemers. In de huidige pandemie geeft de overheid veel steun aan ondernemers die hun winkel gesloten moeten houden. Veel bedrijven zijn al failliet gegaan en voor veel ondernemers is de rek er na twee jaar echt wel uit. Ze houden het niet meer vol. Het is niet gek dat ze klagen.

Als jurist moet ik dan beslissen of ze wel of geen hulp van de gemeente krijgen. Gelukkig mogen we daarbij heel ruimhartig zijn. Toch is het moeilijk. Soms vraagt een ondernemer om hulp, terwijl hij de boel probeert op te lichten. In andere gevallen heeft een ondernemer alle schijn tegen, maar heeft hij wel echt hulp nodig. Je moet goed onderzoeken hoe de situatie van de ondernemer is. Dit is erg zorgvuldig werk dat grote gevolgen kan hebben voor de hulpvrager.

Hoe is jouw situatie? Heb jij hulp nodig? Ik kan me voorstellen dat de pandemie jou ook murw heeft gemaakt. Van alles mag niet meer. Je mag niet of minder naar school. Je ziet je vrienden niet meer. Als je niet gevaccineerd bent, krijg je soms commentaar. Veel jongeren hebben klachten. Terecht. Toch?

Heb jij hulp nodig? Misschien zeg je van niet. Juist dan denk ik dat je Hulp nodig hebt. Niet van de burgerlijke gemeente. Van de Heere Jezus. Hij is een Vriend van hoeren en tollenaars. Soms zeg ik tegen een ondernemer dat hij geen hulp krijgt, omdat hij de boel oplicht. Maar de Heere Jezus zegt juist: “Kom maar, als je vermoeid bent. Als je last hebt van je zonden. Ik zal je rust geven”.

Hij is een Hulp voor de hulpeloze. Daarom vraag ik of je Hulp nodig hebt. Ik hoop van wel. En waar het onzeker is of ik hulp geef aan de ondernemer, is het absoluut zeker dat de Heere Jezus hulp geeft aan eenieder die tot Hem vlucht.

Gerben Veenema

289