Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Weerpraatje

BLOG JONGEREN.jpg

“Wat een vies weer is het toch.” Een veel gehoorde uitspraak tijdens regen. Ik kom er steeds meer achter hoeveel het weer invloed heeft op ons humeur. Toch vind ik geen reden om het weer ‘vies’ te noemen zodra je er nat van wordt. Eerlijk is eerlijk, ook ik keek na deze winter uit naar de warme zonnestralen. Ik houd van de zon en de lange dagen. Ik ben vast ook niet de enige die stiekem baalt dat we het weer van vorig jaar zomer niet hebben. 

Weet je wat ik me afvraag? Of het weleens gewoon goed is. Of we blij zijn als we weer gezond op mogen staan. Of we blij zijn met regen, omdat de natuur dan weer opleeft. Of we blij zijn met de zon, die de aarde verwarmt, zonder gelijk te klagen over de hitte. Kunnen we écht dankbaar zijn? Niet alleen na een dag zon, maar ook na een dag regen? Dankbaarheid, omdat we beseffen dat we niets verdiend hebben en zoveel goeds krijgen? Hoe kunnen we na een zonnige dag zeggen dat we dankbaar zijn, terwijl we de dag erna klagen over de hoge temperaturen? Ze worden door diezelfde zon veroorzaakt… Waar zijn we dan eigenlijk dankbaar voor?

Ik kijk naar het weer om ons heen. Ik denk terug aan deze zomer, toen er gesproken werd over een watersnood in België, Duitsland en Nederland. Ik zag beelden die me doen denken aan de Watersnoodramp in 1953. Velen werden geëvacueerd en in buurlanden vielen zelfs doden. Enkele weken terug stierven veel ouderen in Canada door extreem hoge temperaturen. Mogen wij dan klagen over een zomer met minder zonuren dan gepland en een lagere gemiddelde temperatuur dan gehoopt?

We hebben geen invloed op het weer, daarom houdt het ons zo bezig. Het probleem ligt hem in het feit dat we niet kunnen accepteren dat God de wereld in Zijn handen heeft en alles bepaalt. We denken dat we alles zelf in de hand hebben en kunnen oplossen, zelfs na alles wat sinds maart 2020 gebeurd is. We vinden zelfs dat we nu, na al die beperkingen, een mooie zomer verdienen met zon, plezier en vrijheid.

Pas hadden we zo’n mooie dag weer, na dagen van regen. Een stel had op die dag hun trouwdatum gepland. “Je krijgt wat je verdient, hé!”, werd lachend tegen de bruid gezegd.

Het is maar goed dat we nog niet gekregen hebben wat we verdiend hebben…

Matanja van Koeveringe

289