Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Zeg me wie jij bent als vriend

Column

“Aline, je mag niet meer mee naar de markt!” Verbaasd kijk ik hem aan; “Waarom mag ik niet meer mee?” Lachend kijkt Javier me aan: “Als jij erbij bent, zijn de prijzen veel hoger. Normaal gesproken kost een ui $0,10 en nu vragen ze $0,30.”

Het is zomaar één van de voorbeelden van hoe prijzen opeens kunnen stijgen als Ecuadoranen een lange blanke blonde vrouw zien aankomen. Wij zouden het discriminatie noemen. Hier is het gewoon een manier om extra geld te verdienen. Want die blanke blonde mensen hebben toch meer geld, waarom dan niet meer vragen? Als het alleen mezelf treft, vind ik het niet zo erg. Natuurlijk probeer ik ook te onderhandelen, zeker als ik de doorsnee prijs weet. Als de taxichauffeur opeens $6 vraagt voor een ritje dat normaal gesproken $5 kost, wijs ik hem op die standaardprijs en betaal ik niet meer. Maar nu treft deze prijsverhoging dus ook de mensen die bij mij zijn. Ik weet niet hoe het voor jou is, maar ik hoop altijd maar dat mijn aanwezigheid iets positiefs teweegbrengt. Maar een prijsverhoging voor mijn gezelschap, alleen omdat ik blond en blank ben, voelt heel oneerlijk. Mijn aanwezigheid heeft dus negatieve invloed op de ander.

In Nederland hebben we een gezegde: vertel me wie je vrienden zijn, dan vertel ik jou wie jij bent. We denken dan vooral aan de invloed die anderen op ons hebben. Mogelijk word je hier in de kerk of door je ouders ook wel voor gewaarschuwd. Kies je vrienden zorgvuldig, zorg ervoor dat zij geen slechte invloed op jou hebben. Maar heb je het ook wel eens andersom bekeken? Welke invloed heb jij op jouw vrienden? Vertel me: Wie ben jij als vriend/vriendin? Ben jij een zegen voor de mensen om jou heen, of heeft jouw aanwezigheid een negatieve invloed op anderen?

Spreuken 18:24 zegt: Een man die vrienden heeft, heeft zich vriendelijk te houden; want er is een liefhebber die meer aankleeft dan een broeder.

Brengen jouw vrienden je dichter bij de Heere of slepen ze je er vandaan? En welke rol speel jij? Ben jij een obstakel voor je vrienden om met de Heere te leven? Of mogen jouw vrienden door jouw leven zien hoe goed het is om de Heere te dienen? Ben jij een lichtend licht voor jouw vrienden?

Een marktbezoek met Javier zit er waarschijnlijk niet meer in, maar ik hoop dat ik nog lange tijd het licht van het Evangelie hier mag verspreiden.

Aline van de Maat

289