Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Zekerheid

2018 18 BLOG LEIDINGGEVENDEN

Eén keer in het jaar kom ik hem tegen. Op Koningsdag. Dan komt hij naar het dorp waar hij geboren is en waar zijn ouders nog steeds wonen. Hij groeide op in dezelfde buurt als waar ik opgroeide. En elk jaar maken we een praatje. Dit jaar bij de evangelisatie-kraam op de braderie.

Ik schudde hem de hand en vroeg hoe het met hem ging, maar hij vroeg direct: ‘Wat sta jij hier te verkopen?’ Toen helder was wat ik daar deed, kwam er een grote glimlach op zijn gezicht: ‘Zal ik je eens wat vertellen? Mijn kinderen hebben afgelopen jaar hun eerste communie gedaan. Dat moet jou toch wel blij maken.’ Even wist ik niks te zeggen, maar hij ging al verder: ‘Weet je, ik geloof er niks van hoor. En dat weten mijn kinderen ook. Maar we praten er thuis gewoon open over. En ik zeg altijd: ‘Als je maar een beetje respect hebt voor elkaar, niet gaat lopen vloeken, elkaar helpt en geen gekke dingen doet, dan komt het heus wel goed.’ En mocht die God waar jij in gelooft toch bestaan, dan hoop ik dat Hij straks bij de hemelpoort tegen me zegt: ‘Je hebt best goed geleefd en was altijd aardig en goed voor andere mensen. Kom maar binnen.’

Ik was op dat moment te verbouwereerd om iets te zeggen. Ondertussen gaf hij een klap op mijn schouder en zei: ‘Fijn dat ik even een goed gesprek met je heb gehad. Tot volgend jaar!’

Het zijn woorden die bij me zijn blijven hangen. ‘Als die God van je bestaat…’. Die paar woorden tekenen zo’n grote onzekerheid. Misschien bestaat God wel, misschien niet. En wat als Hij wel bestaat?

Als leidinggevende geef je een andere boodschap aan jongeren mee. De boodschap van het Woord van de levende God. Door dat Woord serieus te nemen en vanuit dat Woord te leven, laat je aan jongeren zien dat God voor jou een levende werkelijkheid is.

Een God die in Christus vijanden met Zichzelf wil verzoenen. Dan gaat het er niet meer om dat wij zo goed leven, maar dan gaat het om de verdienste van Christus. Leef jij daar al uit? Dat leven is een leven vanuit de zekerheid dat er straks een God is Die zal oordelen: ‘Gaat weg van Mij!’ Of zal Hij tegen jou (of de jongeren) zeggen: ‘Komt in, gij gezegenden Mijns Vaders, en beërft het Koninkrijk’?

Over zekerheid gesproken.

 

Jaco Pons

289