Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Levend kwartet

Doel:

Ontspanning, verwerking van de inleiding

 

Voorbereiding:

Maak een lijst met woorden die samen iets gemeen hebben, bijvoorbeeld rond het thema van de inleiding.

 

Uitvoering:

De groep wordt verdeeld in 4 gelijke spelersgroepen. Aan iedere deelnemer wordt een woord toegewezen. Dat gebeurt persoonlijk, alleen de spelleider en de deelnemer weten dit woord. De speler vormt een kaart met als kaartnaam “het woord” (vergelijk met kwartet). Alle woorden worden aan de groep gedurende 30 seconden getoond. Vervolgens begint spelersgroep 1, waarvan een aangewezen persoon het woord voert (de groep mag ook gezamenlijk overleggen, maar pas op dat je niet weigert als de groep jouw kaartnaam wil vragen!). Deze vraagt aan een van de andere groepen of “het woord” over wil komen naar zijn groep. Er zijn drie mogelijkheden:

  1. “het woord” bevindt zich in die groep, loopt over naar de vragende spelersgroep en is als zodanig als eerste bekend in de groep.
  2. “het woord” bevindt zich in een andere groep en houdt zijn mond. De bevraagde groep mag beginnen met vragen.
  3. “het woord” bevindt zich in de vragende groep, maar houdt zijn mond, want niemand mag elkaars woord verklappen. De bevraagde groep mag beginnen met vragen.

Na verloop van tijd is al van enkele deelnemers bekend welk “woord” zij zijn. Het gevolg laat zich raden: bij elke wisseling van beurt zullen deze kaarten als eerste gevraagd worden en dus heen en weer lopen.

 

 

Afronding: (eventueel)

Enkele groepen zullen “leeg” raken en vanzelf verdwijnen. Uiteindelijk blijft er slechts een grote groep bekende “woorden” over tegenover één onbekend gebleven woord. De laatste alleen overgeblevene is de winnaar.

 

Opmerkingen/varianten: (eventueel)

In dit spel wordt een sterk beroep gedaan op het geheugen van de deelnemers. De lijst getoonde woorden in het begin blijkt een cruciale rol te spelen. Het kan zijn dat het spel stokt, omdat niemand meer een woord kan bedenken. Op zo’n moment kan de spelleider besluiten om met enkele tips de groep te leiden naar het juiste woord. Als de lijst met woorden is opgebouwd rond een thema (bij voorkeur het thema van de inleiding), kan daaraan door de spelleider worden gerefereerd.

 

Varianten:

Varianten van dit spel bestaan er genoeg. Het volgende rijtje thema’s roept waarschijnlijk genoeg inspiratie op: menselijke eigenschappen, dieren, beroepen, namen van koningen, namen uit de politiek, et cetera.


Leeftijd: 12-16
Type: Groepsspellen binnen


Download PDF
272