Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Basistraining Vertellen

'De handvatten die je nodig hebt'

Wat leer je?

Tja, daar sta je dan. Een groep kinderogen staart je verwachtingsvol aan. Waar zal het verhaal deze keer over gaan? Langzaam voel je de zweetdruppeltjes over je rug glijden. Hoe doe je dat, vertellen?

Het belang van verhalen vertellen is misschien wel groter dan wij denken. Allereerst is het een opdracht die Asaf ons al meegeeft in psalm 78 “wij zullen het niet verbergen voor hun kinderen, voor het navolgende geslacht, vertellende de loffelijkheden des HEEREN, en Zijn sterkheid en Zijn wonderen die Hij gedaan heeft”. We moeten de grote daden van de Heere doorvertellen aan het volgende geslacht.

Maar het horen van verhalen spreekt ook de verbeeldingskracht aan. Wist je dat het belangrijk is dat dit al heel jong gebeurt? Als we al bij heel jonge kinderen beginnen met verhaaltjes vertellen en boekjes voorlezen, dan wordt in de hersenen de verbinding voor verbeelding al aangelegd. Deze verbinding is essentieel om later bijvoorbeeld abstract te kunnen denken.

Om de woorden van de Bijbel dicht bij kinderen te brengen is het belangrijk dat wij hen beeldend vertellen, zodat ook hun verbeeldingskracht daarin wordt aangesproken. Niet alleen voor de verbindingen in de hersenen, maar vooral ook om de verbinding naar hun hart te leggen. Om de woorden van de Heere in hun hart te leggen.

Zou jij graag willen leren hoe je de verhalen uit de Bijbel op een pedagogische manier dicht bij kinderen kunt brengen? Wil je wat minder onzeker zijn als je een verhaal gaat vertellen? Meld je aan voor de Basistraining Vertellen!

Contact

Wil je meer informatie over deze training? Neem dan contact op met de Jeugdbond.

1512